![](/media/lib/164/n-dziura-a12ff47db8febabb3caaab408db49a60.jpg)
Poważna dziura w OpenSSL
9 kwietnia 2014, 11:01W OpenSSL znaleziono poważną dziurę, dzięki której przez ostatnie dwa lata cyberprzestępcy mogli podsłuchiwać niemal 70% serwerów web. Błąd występuje w rozszerzeniu „heartbeat”, które pozwala na utrzymanie otwartego bezpiecznego kanału komunikacji bez potrzeby ciągłego renegocjowania połaczenia.
![](/media/lib/177/n-microsoft-2ea4d77a465293fbf896fcf41df3259d.jpg)
Microsoft udostępni Windows 'Threshold'?
18 sierpnia 2014, 10:15Pod koniec września lub na początku października Microsoft udostępni „Technical Preview” następcy Windows 8. Nowy system znany jest obecnie pod nazwą kodową „Threshold”. Obecnie nie wiadomo, jak będzie brzmiała jego nazwa handlowa
![](/media/lib/214/n-anomalie-592b72b0bc328abcd3e5473e8cd6397e.jpg)
Kilka dziesięcioleci powyżej średniej
27 lutego 2015, 12:10Osoby, które w marcu skończą 30 lat nigdy nie doświadczyły miesiąca, w którym średnie temperatury byłyby niższe od średniej z lat 1901-2000. Co miesiąc US National Climatic Data Center szacuje średnią temperaturę powierzchni Ziemi. Następnie temperatura ta jest porównywana ze średnią dla odpowiednich miesięcy z całego XX wieku. Różnica pokazuje odchylenie od średniej.
![](/media/lib/126/n-elektron-9a6837925383113209b1dbd2e7079981.jpg)
Bezbłędny test Bella
28 sierpnia 2015, 12:17Na Uniwersytecie w Delft przeprowadzono najbardziej rygorystyczny test splątania kwantowego. Może być on ostatecznym gwoździem do trumny modeli alternatywnych wobec standardowej mechaniki kwantowej, złą wiadomością dla hakerów przyszłości oraz dowodem, że Einstein się mylił
![](/media/lib/96/n-gips-280448ab5a2fd3e00d2aa024e8d9d2c9.jpg)
Irygacja płynem fizjologicznym skuteczniejsza od roztworu mydła
16 grudnia 2015, 12:32Przemycie otwartego złamania płynem fizjologicznym jest skuteczniejsze od irygacji wodą z mydłem.
![](/media/lib/523/n-slownik-966c606e7069d8b4dabcbaf5dbd65adb.jpg)
Czy kobiety rzeczywiście sprawniej od mężczyzn posługują się językiem?
14 października 2022, 16:00Profesor Marco Hirnstein z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii bada, jak czynniki biologiczne, psychologiczne i społeczne wpływają na różnice pomiędzy płciami w zdolnościach poznawczych i jakie mechanizmy neurologiczne leżą u podłoża tych różnic. W przypadku większości zdolności umysłowych różnic takich nie ma lub są pomijalnie małe. Istnieją jednak zadania, w których przeciętnie wyraźnie lepsze są kobiety, a w innych średnio wyraźnie lepsi są mężczyźni, mówi uczony.
![](/media/lib/68/slupy1-faffdbfd17d44ce0ae335f20fe527e00.jpg)
Słupy jak dzieła sztuki
17 sierpnia 2010, 18:49Bostońska firma Choi + Shine Architects wygrała interesujący konkurs rozpisany przez islandzką firmę energetyczną. W jego ramach Amerykanie zaprojektowali słupy wysokiego napięcia, które wyglądają jak dzieła sztuki i znacznie mniej szpecą krajobraz niż tradycyjne konstrukcje tego typu.
![Czerniak złośliwy skóry](/media/lib/152/n-melanoma-718b4eaa50e69717ed3f6ab2074edb6a.jpg)
Biorcy przeszczepów częściej zapadają i umierają na czerniaka
17 sierpnia 2015, 10:37Osoby po przeszczepie 2-krotnie częściej zapadają na czerniaka złośliwego i 3-krotnie częściej umierają na ten nowotwór.
![](/media/lib/528/n-rakjelitagrubego-1961d86f8a6ecce3203e5c726dd37e3e.jpg)
Umierająca komórka raka jelita grubego instruuje inne komórki, jak chronić się przed śmiercią
18 listopada 2022, 06:38Badacze z Georg-Speyer-Haus oraz Uniwersytetu Goethego we Frankfurcie odkryli mechanizm, który wyjaśnia, dlaczego tylko część komórek raka jelita grubego reaguje na chemioterapię. Okazuje się, że umierająca komórka nowotworowa wysyła do komórek sąsiadujących ostatnią informację, w której zawarta jest instrukcja, jak chronić się przed śmiercią. W ten sposób dochodzi do przeprogramowania szlaków sygnałowych sąsiadujących komórek tak, że stają się one oporne na chemioterapię.
![](/media/lib/56/heliconius-charithonia-987e1239078a0bf38ec4c36bbd21657e.jpg)
Rolnictwo organiczne nie zawsze lepsze dla przyrody
8 września 2010, 16:39Rosnąca popularność ekologicznego, organicznego wytwarzania żywności prowokuje coraz więcej badań poświęconych temu zagadnieniu. Jakkolwiek badania dość jednoznacznie dowodzą wyższości upraw naturalnych, brytyjscy naukowcy pokazują, że nie zawsze tak jest.